Hyvä tietää risteilyistä

Risteilylaivat ovat kuin kelluvia hotelleja, mutta paljon monipuolisempia. Palvelutaso on aivan omassa luokassaan ja majoituksen lisäksi laivalla syödään hyvin parhaimmillaan kymmenissä eri ravintoloissa ja käydään illallisen jälkeen vaikka teatterissa. Risteilyä suunnitellessa voi tulla mieleen lukuisia erilaisia kysymyksiä tulevasta matkasta. Elämys Cruises on täällä sinua varten, tarkoituksenamme auttaa juuri sen oikean risteilyn valinnassa ja helpottamassa myös risteilylle valmistautumista.

Risteilyä suunnitellessa voi tulla mieleen lukuisia erilaisia kysymyksiä tulevasta matkasta. Elämys Cruises on täällä sinua varten, tarkoituksenamme auttaa juuri sen oikean risteilyn valinnassa ja helpottamassa myös risteilylle valmistautumista. Oletko suunnittelemassa ensimmäistä risteilyäsi ja et tiedä mitä kaikkea risteilyn hinta pitää sisällään? Tuleeko risteilymatkaan yllättäviä lisäkuluja? Mitä kaikkea laivalla voi tehdä? Mitä pakata mukaan? Pohdituttaako erikoisruokavaliot tai matkustajien erityistarpeet? Onko laivalla tekemistä myös lapsille? Tippauskulttuuri? Nettiyhteydet? Risteilyllä on täysihoito mutta mitä juomat maksaa? Mitä tapahtuu laivan ollessa satamassa? Entä silloin kun laiva on koko päivän merellä? Miten laivalla maksetaan lisäpalveluista? Onko jotain ikärajoja?

Näihin kysymyksiin, ja moniin muihin pyrimme vastaamaan tällä sivulla. Lisätietoja saa aina risteilyasiantuntijoiltamme, ota rohkeasti yhteyttä chatilla, puhelimella tai sähköpostilla.

Yleistietoa risteilyistä. Nämä tiedot on pyritty tekemään yleispäteviksi mutta siitä huolimatta risteilykokemuksissa on paljon risteilyvarustamokohtaisia eroavaisuuksia.

 • Hytti ja hyttipalvelu:

Risteilylaivojen hytit ovat tilavia ja hotellihuonemaisia. Hyttien koot ovat 13-20 m2 ja sviitit 20-150 m2. Joillakin laivoilla on myös pinta-alaltaan hieman pienempiä yhden hengen hyttejä. Hyteissä on kylpyhuone, hiustenkuivaaja, televisio, pöytä, tuoli, tallelokero, jääkaappi (suurimmassa osassa hyttejä), vaatekaappi sekä puhelin. Käytössä on myös 24h huonepalvelu, ja erityisesti aamiaisten tilaaminen hyttiin nautittavaksi on suosittua risteilymatkustajien keskuudessa.

- Hytin kaksi sänkyä ovat joko yhteen pedattuna parisänkynä tai eroteltuna. Mahdolliset lisävuoteet avautuvat hytin sohvasta tai laskeutuvat alas katosta. Varsinaisissa perhehyteissä on myös mahdollisesti erillinen tila/huone kerrossängylle. Suuremmissa sviiteissä on useita makuuhuoneita. Mikäli haluat erotella tai yhdistää sängyt parisängyksi niin mainitse tästä hyttipalvelijallesi, hän järjestää asian. Matkalaukut saa parhaiten säilytettyä sängyn alla.

- Hytit siivotaan päivittäin, joillain varustamoilla jopa kahdesti päivässä. Mikäli et halua siivousta niin jätä "älä häiritse" lappu oveen kun poistut hytistä. Myös "siivousta toivotaan" lapun voi laittaa oveen kun hytistä poistuu, tällöin hyttipalvelijat tietävät että matkustaja on poistunut hytistä ja siivoavat kyseisen hytin ensimmäisten joukossa. Lisäksi joillain varustamoilla hyttiä ei siivota ellei siivouskylttiä ole ripustettu oven ulkopuolelle.

- Hytin televisio on usein interaktiivinen, sen kautta voi tilata elokuvia, retkiä, kylpylähoitoja ja ruokaa/juomaa. Television kautta voi olla mahdollista myös tehdä ravintolavarauksia. Televisiosta näkyy myös satelliittitelevisiokanavia. Yleisimmät kansainväliset uutiskanavat ovat useimmiten tarjolla. Yhdeltä kanavalta voi monesti myös katsoa videokuvaa laivan keulasta eteenpäin. Tämä helpottaa mm. pimeissä hyteissä, eli ikkunattomissa hyteissä matkustavien ennakointia pukeutumisen suhteen, kun lähtee hytistä aamulla ulkoilmaan.

- Hyttien jääkaapissa olevat juomat ovat pääsääntöisesti lisämaksullisia. Ainoastaan joillain All Inclusive -risteilyillä sekä ultraluksus-laivoilla myös minibaarin juomat ovat ilmaisia. Jääkaapissa voi säilyttää myös omia juomia, joskin alkoholijuomien tuominen laivalle nautittavaksi ei useimmiten ole sallittua.

- Hytissä olevalla puhelimella voi soittaa toisiin hytteihin tai laivan asiakaspalveluun, puhelin toimii usein myös ohjelmoitavana herätyskellona. Myös laivan henkilökunta voi soittaa matkustajille hyttiin ja jättää viestin vastaajaan. Joillain luksusvarustamoilla saattaa risteilyisäntä jättää viestin vastaajaan ja kertoa tulevan päivän risteilytärpeistä. Laivalla voi olla mahdollista myös vuokrata ns. dect phone, eli kännykkä, joka toimii ainoastaan laivan sisäverkossa ja jolla voi soittaa ainoastaan laivan numeroihin.

-Hytin hanasta tuleva vesi on juomakelpoista ellei toisin erikseen kerrota. Vesi tuotetaan yleensä laivoilla käänteisosmoosin avulla merivedestä. Se on erittäin puhdasta ja juomakelpoista mutta pullovedet maistuvat yleisesti risteilyasiakkaille paremmin. Joillakin risteilyillä hyttien hanavesi tuotetaan maista (jokiristeilyt).

- Laivojen hyteissä ei ole silitysrautoja (poislukien jotkut jokiristeilyvarustamot) eikä sellaista saa myöskään itse viedä risteilylle tulipalovaaran takia. Juhlavaatteet kannattaa pesettää tai prässäyttää laivan pesulapalveluissa, hinta on edullisempi kuin kotimaassa. Myös arkisempien vaatteiden silitys tapahtuu laivan pesulapalvelun kautta. Joissain laivoissa on erikseen matkustajien käytössä omatoiminen vaatteidenhuolto-huone. Siellä voi itse pestä ja silittää matkavaatteita. Näitä tiloja on erityisesti Princess Cruisesin laivoilla.

- Hyteissä on tehokas ilmastointi jota voi itse säätää sopivaksi. Hytin parvekkeen ovi kannattaa pitää kiinni, jotta ilmastointi toimii parhaiten. Joissakin laivoissa ilmastointilämpötila on näytössä ainoastaan Fahrenheit-asteikolla. 72 Fahrenheit astetta vastaa 22 Celsius astetta.

 • Ruokailut:

Risteilyt ovat pääsääntöisesti aina täysihoidollisia. Ja useimmiten ruokaa on tarjolla 24 tuntia vuorokaudessa. Kaikissa laivoissa (ei jahdeissa) on buffet-ravintola, jossa tarjoillaan yleisesti aamupala, lounas ja illallinen. Joissakin laivoissa buffetissa on tarjolla myös välipalaa varsinaisten ruokailuaikojen ulkopuolella ja jopa öiseen aikaan. Laivoissa on myös maksuton á la carte ravintola (pääravintola), jossa tarjoillaan usean ruokalajin illallinen päivittäin vaihtuvalta ruokalistalta. Á la carte ravintolassa on useimmiten tarjolla myös aamiainen sekä erityisesti meripäivinä myös pöytiin tarjoiltu lounas. Useimmissa risteilylaivoissa on myös kahviloita ja/tai pizzerioita, joissa voi aterioida maksutta. Myös omaan hyttiin voi tilata ruokaa listalta, jotkut varustamot veloittavat ruokatoimituksista pienen palvelumaksun ja toisilla varustamoilla/laivoilla hyttipalvelu on täysin ilmainen. Erityisesti aamiaisen nauttiminen omalla parvekkeella on suosittua risteilyillä. Useimmilla risteilylaivoilla on myös lisämaksullisia erikoisravintoloita, joissa on joko ruoan tasoon nähden kohtuullinen annoshinnoittelu tai kiinteä kattausmaksu (sisäänpääsymaksu) ravintolaan, jonka jälkeen listalta voi tilata mitä vaan maksutta.

Pääravintolassa on varustamosta riippuen iltaisin kaksi perinteistä kattausaikaa (Norwegian Cruise Linella ei ole kattausaikoja lainkaan). Jos sinulla on toiveita kattausajan suhteen, ota tämä esiin jo risteilyvarausta tehdessäsi. Huomioi kuitenkin, että risteilyvarustamo ei välttämättä voi taata, että saat toivomasi kattausajan pääravintolaan. Muutamalla varustamolla on käytössä matkustusluokat hyttiluokkien lisäksi ja matkustusluokasta riippuen pääsee varaamaan kattausajan omien toiveittensa mukaisesti. Risteilyvarustamoilla on käytössä myös "vapaa ruokailuaika" -konsepti, joka tarjoaa mahdollisuuden valita vapaasti, mihin aikaan käyt illallisella laivan pääravintolassa. Joillakin varustamoilla saat myös itse valita vapaasti missä laivan pääravintoloista ruokailet. Saatat kuitenkin joutua jonottamaan ravintolaan, sillä sinulle ei ole automaattisesti varattu omaa pöytää. Vapaavalintaisen kattausajan voi valita jokaiselle illalle etukäteen varustamon nettipalvelun kautta tai vaihtoehtoisesti voit käydä tekemässä pöytävaraukset laivan hovimestarilta risteilyn ensimmäisenä päivänä. Pöydän voi varata myös seuraavalle illalla aina edeltävänä iltana, samalla voi esittää toiveen kahden hengen pöydästä jos haluaa ruokailla omassa rauhassaan. Uusimmilla laivoilla matkustajien käytössä on myös älypuhelinsovellus, jonka kautta ravintolavarauksia voi tehdä.

Ravintoloiden aukioloajat ja kattausajat näet risteilyn päiväohjelmasta tai varustamon älypuhellinsovelluksesta.

Muista ilmoittaa mahdollisista erikoisruokavalioistasi tai allergioistasi hyvissä ajoissa ennen risteilyä. Mainitse asiasta lisäksi myös tarjoilijallesi/hovimestarille laivalla. Varustamo tekee kaikkensa voidakseen tarjota ruokavalioosi sopivaa ruokaa. Yleisimmät erikoisruokavaliot on laivoilla yleisesti otettu hyvin huomioon.

Lapsiperheiden ruokailuun on myös useita hyviä vaihtoehtoja. Buffet ravintolassa voi ruokailla omaan tahtiin ja mikäli haluatte ruokailla pääravintolassa on joillakin varustamoilla mahdollisuus varata perheruokailu etukäteen. Tällöin lasten jo ruokailtua ja vanhempien nauttiessa "pitkän kaavan" mukaan, tulee laivan lastenkerhojen henkilökunta noutamaan lapset suoraan illalliselta leikkimään klubille. Pääravintolassa on tarjolla aina erikseen myös lasten oma ruokalista.

Buffet ruokailut ovat yleensä ilmaisia myös risteilyvarustamoiden omissa risteilysatamissa (yksityiset saaret).

 • Juomat:

Ilmaisia juomia ovat yleisesti vesi, kahvi, tee, jäätee, mehut ja esimerkiksi lemonade (sitruunalimppari) ja näitä on tarjolla aina ruokailujen yhteydessä. All Inclusive - risteilylaivoja lukuunottamatta muut juomat ovat yleensä maksullisia. Kaikki pullotetut ja tölkitetyt juomat ovat maksullisia (mukaanluettuna vesi ja kivennäisvesi). Samoin maksullisia ovat kaikki alkoholijuomat sekä erikoiskahvit ja urheilujuomat. Juomien hinnoittelu on kuitenkin maltillista verrattuna esimerkiksi Suomen ravintolahintoihin. Oluen saa 5-6 eurolla ja viinilasin 7-8 eurolla ja siitä ylöspäin. Cocktailit ovat erittäin suosittuja risteilyillä ja laivojen taitavat baarimikot loihtivat laseihin mitä eksoottisimpia kombinaatioita. Cocktailien hinnat alkavat 8 eurosta. HUOM. nauti palvelusta ja istu ravintolan/baarin tuoliin ja odota hetki, tarjoilija tulee ottamaan tilauksen nopeasti ja toimittaa myös juomat ripeästi asiakkaille. Tämä sama toimii myös uima-altaalla aurinkotuolilla istuessa! Risteilyllä ei välttämättä kannata mennä baaritiskille notkumaan.

Kaikilla Pohjois-Amerikasta lähtevillä, tai siellä vierailevilla risteilyillä on alkoholitarjoilun ikäraja 21 vuotta. Myös monissa varustamoiden omissa yksityisissä risteilysatamissa ikäraja on 21 vuotta (Huom. varustamokohtaisia eroja). Etelä-Amerikan, Euroopan, Australian ja Aasian risteilyillä 18–20 -vuotiaat saavat nauttia esimerkiksi olutta ja viiniä.

 Matkustajilla on varustamosta riippuen lupa tuoda laivan lähtösatamasta laivalle 1-2 pulloa viiniä tai kuohuviiniä hyttiä kohden. Yhden hengen hytissä majoittuvat saavat tuoda laivalle yhden pullon viiniä tai kuohuviiniä. Jos omia juomia haluaa nauttia hytin ulkopuolella voidaan siitä veloittaa korkkausmaksu. Kaikkien muiden alkoholijuomien tuominen laivalla nautittavaksi on kiellettyä. Satamakohteista ja myös laivan tax freesta ostetut alkoholijuomat otetaan säilöön risteilyn ajaksi ja palautetaan hyttiin risteilyn viimeisenä iltana. Laivan henkilökunnalla on oikeus takavarikoida laivalle tuodut omat juomat tai olla tarjoilematta alkoholia selvästi päihtyneelle matkustajalle. Matkustajien matkatavarat läpivalaistaan laivaan noustessa ja alkoholijuomat otetaan tuolloin talteen. Muutamaan vesipullon näköiseen pulloon tai tölkkiin ei välttämättä reagoida, mutta viina- ja viinipullojen näköiset esineet matkatavaroissa herättävät herkästi turvatarkastajien huomion.

 • Juomapaketit:

Voit ostaa risteilyllesi lisämaksusta erilaisia juomapaketteja, myös alkoholijuomapaketteja. Huomaathan, että kaikilla samassa hytissä matkustavilla aikuisilla tulee olla sama juomapaketti. Juomapakettien hinnat vaihtelevat suuresti varustamosta ja jopa risteilyalueesta riippuen. Nyrkkisääntönä voi ajatella että täyden alkoholijuomapaketin ostaminen kannattaa jos laivalla nauttii päivittäin 1-2 limua, 1-2 pulloa vettä, 1 erikoiskahvin, 4-5 alkoholijuomaa (olutta, viiniä, cocktaileja). Tämän jälkeen lisäjuomien nauttiminen yhden päivän aikana on käytännössä maksutonta. HUOM. juomapaketit tulee ostaa yleisesti koko risteilyn ajaksi. Muutamaksi päiväksi erikseen juomapaketteja ei voi ostaa. Juomapaketit toimivat myös risteilyvarustamoiden omissa vierailusatamissa (yksityiset saaret).

Juomapaketit eivät sisällä minibaarin tuotteita, useimmiten limuja tölkeissä, mehuja pulloissa tai matkamuistolaseissa, erikoisoluita tai todella arvokkaita tuotemerkkejä ja vuosikertaviinejä yms.

Jos et halua ostaa juomapakettia, voit tilata haluamiasi juomia tavalliseen tapaan aluksen baareista ja ravintoloista. Huomaa, että juoman hintaan lisätään 15 - 18 % palvelumaksu varustamosta riippuen.

 • Lapsiperheet ja lastenohjelmaa:

Lapsille tarkoitetut ohjatut lastenklubit tarjoavat maksutonta ja ohjattua toimintaa lapsille ja nuorille (3v–17 v) aamusta iltaan. Lisäksi joillakin laivoilla on ohjelmaa myös tätä nuoremmille lapsille alkaen 6 kk iästä. Alle kolmevuotiaiden ohjelmaan voivat lapset osallistua ainoastaan huoltajan kanssa yhdessä. Lasten klubien ohjelma on suunniteltu ikäryhmittäin. Yleisimmät ikäryhmät ovat 3-5v, 6-8v, 9-11v, 12-14v ja 15-17v. Jotkut risteilyvarustamot tarjoavat myös alle kolmevuotiaille lapsille lastenhoitopalvelua maksua vastaan. Saat lisätietoa klubien ohjelmasta ja aikatauluista risteilyn lapsille tarkoitetusta päiväohjelmasta.

Lastenklubien ohjaajilla on kokemusta lasten kanssa työskentelystä. Kaikilla lasten- ja nuortenohjaajilla on yleensä myös ensiapu- ja hengenpelastuskoulutus. Huomioithan, että alle 3-vuotiaat lapset eivät voi osallistua klubien toimintaan yksin, vaan joillakin risteilyillä ainoastaan huoltajan seurassa, edellyttäen että kyseisellä laivalla on ohjelmaa alle kolmivuotiaille. 3 vuotta täyttäneiden lasten vanhemmat sen sijaan eivät voi osallistua lapsen kanssa klubin toimintaan. Klubin toimintaan osallistuvien yli 3-vuotiaiden lasten täytyy tulla toimeen ilman vaippoja. Lastenklubien vetäjät puhuvat englantia sekä jotain toista kieltä (Ranska, Saksa, Espanja, Italia jne.). Lasten vanhemmat saavat

Lasten- ja nuortenklubien risteilyohjelmaan sisältyy:

·         Lasten omat teematapahtumat ja juhlat, urheiluturnauksia ja pelejä sekä omaa ohjelmaa klubitiloissa

·         Discot, elokuvanäytökset ja pelit nuorten tiloissa

·         Koko perheelle suunniteltu ohjelma laivalla

·         Vesipuistot ja lasten omat allasalueet (varustamosta riippuen)

Yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitettu lastenvahtipalvelu on joillakin laivoilla tarjolla iltaisin noin klo. 22.00–02.00. Hoitopalvelu maksaa yleensä noin 10 eur/tunti. Huomioithan, että lastenvahdit eivät saa vaihtaa vaippoja.

Erityisesti Amerikkalaisilla varustamoilla noudatetaan Yhdysvaltojen terveysviranomaisten ohjeita, vaippoja käyttävät lapset eivät välttämättä saa uida uima- tai porealtaissa, oleskella urheilukentillä, liukumäissä tai kylpyläalueella. Uima-altaiden käyttökielto koskee myös pikkulapsia, jotka uivat uimiseen erityisesti tarkoitetuissa vaipoissa. Monilla laivoilla on kuitenkin myös erikseen vaippoja käyttäville lapsille oma pieni vesipuistonsa/allasalueensa, kysy tarkemmat tiedot risteilyasiantuntijoiltamme.

Osasta lapsille ja nuorille tarkoitetuista aktiviteeteista, kuten pelikoneista, simulaattoreista ja huvipuistolaitteista sekä keilaradasta yms. peritään useimmiten pieni maksu. Varustamot suosittelevat, että pikkulasten vanhemmat varaavat laivalle mukaan lastenruokaa, vaippoja ja lasten omat hygieniatuotteet. Laivoilla on saatavilla lastensänkyjä, mutta huomioithan, että hytin lattiatila on rajallinen. Ravintolan henkilökunta lämmittää lasten ruoan pyydettäessä.

Lapset eivät saa leikkiä kannella, yleisissä oleskelutiloissa tai tanssilattioilla ilman aikuisen valvontaa. Lapsilta on pääsy kielletty joihinkin tiloihin, kuten kasinolle, kuntosalille ja vain aikuisille tarkoitetuille uima-allasalueille. Joissakin tapauksissa ikäraja on 16 vuotta.

 • Tupakointi:

Laiva on suurilta osin kokonaan savuton. Aluksen kannelta löytyy muutamia tupakointiin varattuja alueita. Hyteissä, hytin parvekkeella, teattereissa ja ravintoloissa polttaminen on kiellettyä.

 • Sähkövirta ja vaatehuolto:

Laivan sähkövirta on 110/220. Suomalaiset sähkölaitteet sopivat suoraan hytissä olevaan pistorasiaan ilman adapteria. Suosittelemme kuitenkin pakkaamaan mukaan adapterin tai jatkojohdon, sillä suomalaisiin sähkölaitteisiin sopivia pistorasioita ei välttämättä ole useita. Uudemmilta ja uusituilta laivoilta löytyy myös USB-pistorasioita. Kaikissa hyteissä on hiustenkuivaajat. Laivoilla on tarjolla pyykinpesupalvelu, jonka hinnastoa voi tiedustella laivalta.

 • Terveydenhuoltopalvelut:

Laivalla on lääkäriasema, jossa työskentelee vähintään yksi lääkäri ja yksi sairaanhoitaja. Laivalla tarjotut lääkäripalvelut ovat maksullisia, joten on suositeltavaa, että jokaisella matkustajalla on voimassa oleva sairaus- tai matkavakuutus, joka korvaa hoidon. Sen varalta, että matkavakuutuksesi ei kata kaikkea laivalla saamaasi hoitoa, säilytä kaikki kuitit voidaksesi neuvotella vakuutusyhtiösi kanssa kotiin palattuasi. Huomioi, että laivalla tarjottu terveydenhoito noudattaa Yhdysvaltojen lakeja, joten kaikki palvelut (lääkärin konsultaatio, tutkimukset, lääkkeet ja tarvittavat apuvälineet jne.) hinnoitellaan hoidon jälkeen. Hintoja ei voi siksi verrata kotimaan lääkäripalveluiden hintoihin. Lääkäripalvelut tulee maksaa heti paikan päällä laivalla. Merisairauteen lääkäriasema tarjoaa lääkkeet ilmaiseksi.

 • Raskaus:

Jos olet raskaana ja raskausviikot ylittävät 24. viikon matkan aikana, et valitettavasti voi lähteä risteilylle.

 • Matkustajien terveydentila:

Sinun täytyy olla fyysisesti riittävän hyvässä kunnossa voidaksesi lähteä risteilylle. Matkustajan tulee ilmoittaa matkanjärjestäjälle heti risteilyä varatessasi, tai mahdollisimman pian sen jälkeen, kirjallisesti kaikista terveyteen liittyvistä rajoitteistaan. Varustamon tulee tietää kaikista rajoitteista, jotka vaikuttavat olennaisesti risteilysi sujumiseen (ennen risteilyä ja mahdollisesti risteilyn aikana ilmenevät vaivat).

Matkustajat saavat tuoda laivalle mukanaan valikoituja apuvälineitä, mutta niistä tulee ilmoittaa matkanjärjestäjälle viimeistään 40 päivää ennen risteilyä. Olethan yhteydessä risteilyasiantuntijaamme, jos haluat ottaa laivalle mukaan esimerkiksi lisähappea, pyörätuolin tai peritoneaalidialyysin hoitoon liittyviä laitteita. Varustamot pidättävät oikeuden kieltää matkustamisen sellaisilta henkilöiltä, joiden ei katsota olevan henkisesti tai fyysisesti riittävän hyvässä kunnossa matkaa varten. Sama koskee matkustajia, jotka vaativat lääketieteellistä hoitoa tai avustajan, jollaista laivalla ei ole tarjota.

 • Esteettömyys ja apuvälineet:

Erityisesti uudempien risteilylaivojen yleistilat ovat esteettömiä, ja laivoilta löytyy esteettömiä hyttejä, jotka on varusteltu erilaiset liikuntaesteet sekä näkö- ja kuulorajoitteet huomioiden. Kaikilla laivoilla vähintään yhteen uima-altaaseen ja yhteen porealtaaseen on tuolinostin. Kasinolla osa pelipöydistä on madallettu ja kaikissa teattereissa on useita pyörätuolipaikkoja eri puolilla salia. Oasis-luokan laivoilla olevaan karuselliin on ramppi. Pyörätuolilla liikkuvien matkustajien täytyy ottaa risteilylle mukaan oma pyörätuolinsa.

Hytteihin on etukäteisvarauksella saatavana seuraavia apuvälineitä: wc-istuimen korottaja, erillinen suihkutuoli, lääkejääkaappi, riskijäteastia ja värinähälytin. Hengitystukilaitetta käyttäville voidaan toimittaa hyttiin tislattua vettä ja jatkojohto. Ilmoita Elämys Cruisesille tarve esteettömästä hytistä, mukaan tulevat apuvälineesi sekä mahdollisen pyörätuolisi mitat ja paino. Sähköpyörätuolista/sähkömoposta tulee ilmoittaa myös akkutyyppi. Valmistauduthan kertomaan nämä tiedot varausta tehdessäsi ja varustamolle tulee täyttää myös lisätietolomake.

Risteilyvarustamot tarjoavat myös tiettyjä yksilöllisiä mukautuksia risteilyloman sujuvoittamiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi pääsy laivaan ja laivasta pois ensimmäisten joukossa, lasten ohjelmissa kehitystason huomiointi ikätason sijaan, autistiystävälliset lelut sekä autismin kirjoon perehtynyttä henkilökuntaa ja ohjelmaa (mm. autismiystävällisiä elokuvia) tietyillä lähdöillä. Royal Caribbean on ensimmäinen ”Autism Friendly” -sertifioitu laivayhtiö.

Huomaa, että kaikkien liikuntarajoitteisten matkustajien tulee voida liikkua laivalla omatoimisesti. Jos matkustaja ei pysty liikkumaan laivalla omatoimisesti, tulee hänellä olla oma avustaja mukanaan.