logotype
Valikko

Ruoka ja juoma

Ruokailut

Risteilyt ovat pääsääntöisesti aina täysihoidollisia. Ja useimmiten ruokaa on tarjolla 24 tuntia vuorokaudessa. Kaikissa laivoissa (ei jahdeissa) on buffet-ravintola, jossa tarjoillaan yleisesti aamupala, lounas ja illallinen. Joissakin laivoissa buffetissa on tarjolla myös välipalaa varsinaisten ruokailuaikojen ulkopuolella ja jopa öiseen aikaan. Laivoissa on myös maksuton á la carte ravintola (pääravintola), jossa tarjoillaan usean ruokalajin illallinen päivittäin vaihtuvalta ruokalistalta. Á la carte ravintolassa on useimmiten tarjolla myös aamiainen sekä erityisesti meripäivinä myös pöytiin tarjoiltu lounas.

Useimmissa risteilylaivoissa on myös kahviloita ja/tai pizzerioita, joissa voi aterioida maksutta. Myös omaan hyttiin voi tilata ruokaa listalta, jotkut varustamot veloittavat ruokatoimituksista pienen palvelumaksun ja toisilla varustamoilla/laivoilla hyttipalvelu on täysin ilmainen. Erityisesti aamiaisen nauttiminen omalla parvekkeella on suosittua risteilyillä. Useimmilla risteilylaivoilla on myös lisämaksullisia erikoisravintoloita, joissa on joko ruoan tasoon nähden kohtuullinen annoshinnoittelu tai kiinteä kattausmaksu (sisäänpääsymaksu) ravintolaan, jonka jälkeen listalta voi tilata mitä vaan maksutta.

Pääravintolassa on varustamosta riippuen iltaisin kaksi perinteistä kattausaikaa (Norwegian Cruise Linella ei ole kattausaikoja lainkaan). Jos sinulla on toiveita kattausajan suhteen, ota tämä esiin jo risteilyvarausta tehdessäsi. Huomioi kuitenkin, että risteilyvarustamo ei välttämättä voi taata, että saat toivomasi kattausajan pääravintolaan. Muutamalla varustamolla on käytössä matkustusluokat hyttiluokkien lisäksi ja matkustusluokasta riippuen pääsee varaamaan kattausajan omien toiveittensa mukaisesti.

Risteilyvarustamoilla on käytössä myös "vapaa ruokailuaika" -konsepti, joka tarjoaa mahdollisuuden valita vapaasti, mihin aikaan käyt illallisella laivan pääravintolassa. Joillakin varustamoilla saat myös itse valita vapaasti missä laivan pääravintoloista ruokailet. Saatat kuitenkin joutua jonottamaan ravintolaan, sillä sinulle ei ole automaattisesti varattu omaa pöytää. Vapaavalintaisen kattausajan voi valita jokaiselle illalle etukäteen varustamon nettipalvelun kautta tai vaihtoehtoisesti voit käydä tekemässä pöytävaraukset laivan hovimestarilta risteilyn ensimmäisenä päivänä.

Pöydän voi varata myös seuraavalle illalla aina edeltävänä iltana, samalla voi esittää toiveen kahden hengen pöydästä jos haluaa ruokailla omassa rauhassaan. Uusimmilla laivoilla matkustajien käytössä on myös älypuhelinsovellus, jonka kautta ravintolavarauksia voi tehdä.

Ravintoloiden aukioloajat ja kattausajat näet risteilyn päiväohjelmasta tai varustamon älypuhellinsovelluksesta.

Muista ilmoittaa mahdollisista erikoisruokavalioistasi tai allergioistasi hyvissä ajoin ennen risteilyä. Mainitse asiasta lisäksi myös tarjoilijallesi/hovimestarille laivalla. Varustamo tekee kaikkensa voidakseen tarjota ruokavalioosi sopivaa ruokaa. Yleisimmät erikoisruokavaliot on laivoilla yleisesti otettu hyvin huomioon.

Lapsiperheiden ruokailuun on myös useita hyviä vaihtoehtoja. Buffet ravintolassa voi ruokailla omaan tahtiin ja mikäli haluatte ruokailla pääravintolassa on joillakin varustamoilla mahdollisuus varata perheruokailu etukäteen. Tällöin lasten jo ruokailtua ja vanhempien nauttiessa "pitkän kaavan" mukaan, tulee laivan lastenkerhojen henkilökunta noutamaan lapset suoraan illalliselta leikkimään klubille. Pääravintolassa on tarjolla aina erikseen myös lasten oma ruokalista.

Buffet ruokailut ovat yleensä ilmaisia myös risteilyvarustamoiden omissa risteilysatamissa (yksityiset saaret).

Juomat

Ilmaisia juomia ovat yleisesti vesi, kahvi, tee, jäätee, mehut ja esimerkiksi lemonade (sitruunalimppari) ja näitä on tarjolla aina ruokailujen yhteydessä. All Inclusive - risteilylaivoja lukuunottamatta muut juomat ovat yleensä maksullisia. Kaikki pullotetut ja tölkitetyt juomat ovat maksullisia (mukaanluettuna vesi ja kivennäisvesi). Samoin maksullisia ovat kaikki alkoholijuomat sekä erikoiskahvit ja urheilujuomat. Juomien hinnoittelu on kuitenkin maltillista verrattuna esimerkiksi Suomen ravintolahintoihin. Oluen saa 5-6 eurolla ja viinilasin 7-8 eurolla ja siitä ylöspäin.

Cocktailit ovat erittäin suosittuja risteilyillä ja laivojen taitavat baarimikot loihtivat laseihin mitä eksoottisimpia kombinaatioita. Cocktailien hinnat alkavat 8 eurosta. HUOM. nauti palvelusta ja istu ravintolan/baarin tuoliin ja odota hetki, tarjoilija tulee ottamaan tilauksen nopeasti ja toimittaa myös juomat ripeästi asiakkaille. Tämä sama toimii myös uima-altaalla aurinkotuolilla istuessa! Risteilyllä ei välttämättä kannata mennä baaritiskille notkumaan.

Kaikilla Pohjois-Amerikasta lähtevillä, tai siellä vierailevilla risteilyillä on alkoholitarjoilun ikäraja 21 vuotta. Myös monissa varustamoiden omissa yksityisissä risteilysatamissa ikäraja on 21 vuotta (Huom. varustamokohtaisia eroja). Etelä-Amerikan, Euroopan, Australian ja Aasian risteilyillä 18–20 -vuotiaat saavat nauttia esimerkiksi olutta ja viiniä.

Matkustajilla on varustamosta riippuen lupa tuoda laivan lähtösatamasta laivalle 1-2 pulloa viiniä tai kuohuviiniä hyttiä kohden. Yhden hengen hytissä majoittuvat saavat tuoda laivalle yhden pullon viiniä tai kuohuviiniä. Jos omia juomia haluaa nauttia hytin ulkopuolella voidaan siitä veloittaa korkkausmaksu. Kaikkien muiden alkoholijuomien tuominen laivalla nautittavaksi on kiellettyä. Satamakohteista ja myös laivan tax freesta ostetut alkoholijuomat otetaan säilöön risteilyn ajaksi ja palautetaan hyttiin risteilyn viimeisenä iltana.

Laivan henkilökunnalla on oikeus takavarikoida laivalle tuodut omat juomat tai olla tarjoilematta alkoholia selvästi päihtyneelle matkustajalle. Matkustajien matkatavarat läpivalaistaan laivaan noustessa ja alkoholijuomat otetaan tuolloin talteen. Muutamaan vesipullon näköiseen pulloon tai tölkkiin ei välttämättä reagoida, mutta viina- ja viinipullojen näköiset esineet matkatavaroissa herättävät herkästi turvatarkastajien huomion.

Juomapaketit

Voit ostaa risteilyllesi lisämaksusta erilaisia juomapaketteja, myös alkoholijuomapaketteja. Huomaathan, että kaikilla samassa hytissä matkustavilla aikuisilla tulee olla sama juomapaketti. Juomapakettien hinnat vaihtelevat suuresti varustamosta ja jopa risteilyalueesta riippuen. Nyrkkisääntönä voi ajatella että täyden alkoholijuomapaketin ostaminen kannattaa jos laivalla nauttii päivittäin 1-2 limua, 1-2 pulloa vettä, 1 erikoiskahvin, 4-5 alkoholijuomaa (olutta, viiniä, cocktaileja). Tämän jälkeen lisäjuomien nauttiminen yhden päivän aikana on käytännössä maksutonta.

HUOM. juomapaketit tulee ostaa yleisesti koko risteilyn ajaksi. Muutamaksi päiväksi erikseen juomapaketteja ei voi ostaa. Juomapaketit toimivat myös risteilyvarustamoiden omissa vierailusatamissa (yksityiset saaret).

Juomapaketit eivät sisällä minibaarin tuotteita, useimmiten limuja tölkeissä, mehuja pulloissa tai matkamuistolaseissa, erikoisoluita tai todella arvokkaita tuotemerkkejä ja vuosikertaviinejä yms.

Jos et halua ostaa juomapakettia, voit tilata haluamiasi juomia tavalliseen tapaan aluksen baareista ja ravintoloista. Huomaa, että juoman hintaan lisätään 15 - 18 % palvelumaksu varustamosta riippuen.