logotype
Valikko

Hytti ja hyttipalvelu

Risteilylaivojen hytit ovat tilavia ja hotellihuonemaisia. Hyttien koot ovat 13-20 m2 ja sviitit 20-150 m2. Joillakin laivoilla on myös pinta-alaltaan hieman pienempiä yhden hengen hyttejä. Hyteissä on kylpyhuone, hiustenkuivaaja, televisio, pöytä, tuoli, tallelokero, jääkaappi (suurimmassa osassa hyttejä), vaatekaappi sekä puhelin. Käytössä on myös 24h huonepalvelu, ja erityisesti aamiaisten tilaaminen hyttiin nautittavaksi on suosittua risteilymatkustajien keskuudessa.

- Hytin kaksi sänkyä ovat joko yhteen pedattuna parisänkynä tai eroteltuna. Mahdolliset lisävuoteet avautuvat hytin sohvasta tai laskeutuvat alas katosta. Varsinaisissa perhehyteissä on myös mahdollisesti erillinen tila/huone kerrossängylle. Suuremmissa sviiteissä on useita makuuhuoneita. Mikäli haluat erotella tai yhdistää sängyt parisängyksi niin mainitse tästä hyttipalvelijallesi, hän järjestää asian. Matkalaukut saa parhaiten säilytettyä sängyn alla.

- Hytit siivotaan päivittäin, joillain varustamoilla jopa kahdesti päivässä. Mikäli et halua siivousta niin jätä "älä häiritse" lappu oveen kun poistut hytistä. Myös "siivousta toivotaan" lapun voi laittaa oveen kun hytistä poistuu, tällöin hyttipalvelijat tietävät että matkustaja on poistunut hytistä ja siivoavat kyseisen hytin ensimmäisten joukossa. Lisäksi joillain varustamoilla hyttiä ei siivota ellei siivouskylttiä ole ripustettu oven ulkopuolelle.

- Hytin televisio on usein interaktiivinen, sen kautta voi tilata elokuvia, retkiä, kylpylähoitoja ja ruokaa/juomaa. Television kautta voi olla mahdollista myös tehdä ravintolavarauksia. Televisiosta näkyy myös satelliittitelevisiokanavia. Yleisimmät kansainväliset uutiskanavat ovat useimmiten tarjolla. Yhdeltä kanavalta voi monesti myös katsoa videokuvaa laivan keulasta eteenpäin. Tämä helpottaa mm. pimeissä hyteissä, eli ikkunattomissa hyteissä matkustavien ennakointia pukeutumisen suhteen, kun lähtee hytistä aamulla ulkoilmaan.

- Hyttien jääkaapissa olevat juomat ovat pääsääntöisesti lisämaksullisia. Ainoastaan joillain All Inclusive -risteilyillä sekä ultraluksus-laivoilla myös minibaarin juomat ovat ilmaisia. Jääkaapissa voi säilyttää myös omia juomia, joskin alkoholijuomien tuominen laivalle nautittavaksi ei useimmiten ole sallittua.

- Hytissä olevalla puhelimella voi soittaa toisiin hytteihin tai laivan asiakaspalveluun, puhelin toimii usein myös ohjelmoitavana herätyskellona. Myös laivan henkilökunta voi soittaa matkustajille hyttiin ja jättää viestin vastaajaan. Joillain luksusvarustamoilla saattaa risteilyisäntä jättää viestin vastaajaan ja kertoa tulevan päivän risteilytärpeistä. Laivalla voi olla mahdollista myös vuokrata ns. dect phone, eli kännykkä, joka toimii ainoastaan laivan sisäverkossa ja jolla voi soittaa ainoastaan laivan numeroihin.

-Hytin hanasta tuleva vesi on juomakelpoista ellei toisin erikseen kerrota. Vesi tuotetaan yleensä laivoilla käänteisosmoosin avulla merivedestä. Se on erittäin puhdasta ja juomakelpoista mutta pullovedet maistuvat yleisesti risteilyasiakkaille paremmin. Joillakin risteilyillä hyttien hanavesi tuotetaan maista (jokiristeilyt).

- Laivojen hyteissä ei ole silitysrautoja (poislukien jotkut jokiristeilyvarustamot) eikä sellaista saa myöskään itse viedä risteilylle tulipalovaaran takia. Juhlavaatteet kannattaa pesettää tai prässäyttää laivan pesulapalveluissa, hinta on edullisempi kuin kotimaassa. Myös arkisempien vaatteiden silitys tapahtuu laivan pesulapalvelun kautta. Joissain laivoissa on erikseen matkustajien käytössä omatoiminen vaatteidenhuolto-huone. Siellä voi itse pestä ja silittää matkavaatteita. Näitä tiloja on erityisesti Princess Cruisesin laivoilla.

- Hyteissä on tehokas ilmastointi jota voi itse säätää sopivaksi. Hytin parvekkeen ovi kannattaa pitää kiinni, jotta ilmastointi toimii parhaiten. Joissakin laivoissa ilmastointilämpötila on näytössä ainoastaan Fahrenheit-asteikolla. 72 Fahrenheit astetta vastaa 22 Celsius astetta.