logotype
Valikko

Esteettömyys ja apuvälineet

Erityisesti uudempien risteilylaivojen yleistilat ovat esteettömiä, ja laivoilta löytyy esteettömiä hyttejä, jotka on varusteltu erilaiset liikuntaesteet sekä näkö- ja kuulorajoitteet huomioiden. Kaikilla laivoilla vähintään yhteen uima-altaaseen ja yhteen porealtaaseen on tuolinostin. Kasinolla osa pelipöydistä on madallettu ja kaikissa teattereissa on useita pyörätuolipaikkoja eri puolilla salia. Oasis-luokan laivoilla olevaan karuselliin on ramppi. Pyörätuolilla liikkuvien matkustajien täytyy ottaa risteilylle mukaan oma pyörätuolinsa.

Hytteihin on etukäteisvarauksella saatavana seuraavia apuvälineitä: wc-istuimen korottaja, erillinen suihkutuoli, lääkejääkaappi, riskijäteastia ja värinähälytin. Hengitystukilaitetta käyttäville voidaan toimittaa hyttiin tislattua vettä ja jatkojohto. Ilmoita Elämys Cruisesille tarve esteettömästä hytistä, mukaan tulevat apuvälineesi sekä mahdollisen pyörätuolisi mitat ja paino. Sähköpyörätuolista/sähkömoposta tulee ilmoittaa myös akkutyyppi. Valmistauduthan kertomaan nämä tiedot varausta tehdessäsi ja varustamolle tulee täyttää myös lisätietolomake.

Risteilyvarustamot tarjoavat myös tiettyjä yksilöllisiä mukautuksia risteilyloman sujuvoittamiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi pääsy laivaan ja laivasta pois ensimmäisten joukossa, lasten ohjelmissa kehitystason huomiointi ikätason sijaan, autistiystävälliset lelut sekä autismin kirjoon perehtynyttä henkilökuntaa ja ohjelmaa (mm. autismiystävällisiä elokuvia) tietyillä lähdöillä. Royal Caribbean on ensimmäinen ”Autism Friendly” -sertifioitu laivayhtiö.

Huomaa, että kaikkien liikuntarajoitteisten matkustajien tulee voida liikkua laivalla omatoimisesti. Jos matkustaja ei pysty liikkumaan laivalla omatoimisesti, tulee hänellä olla oma avustaja mukanaan.